Eruit halen wat erin zit

Eruit halen wat erin zit

Sold By : Vleuterweide Category Tags ,

“Eruit halen wat erin zit”Touch2be: een creatieve en unieke manier van begeleiding!

In januari van dit jaar werd ik warm verwelkomd door vier enthousiaste buurtbewoonsters in de redactie van de Wijkrant. Een van de redactieleden is Mirjam Kuster. Mijn eerste indruk van haar; een vriendelijke, geïnteresseerde vrouw die van structuur houdt en zaken graag concreet maakt. Natuurlijk stelt elk redactielid zich aan mij voor, maar zo’n een eerste kennismaking krijg je als nieuwkomer zoveel informatie dat je hard je best aan het doen bent om alleen al een ieder zijn naam en de opdrachten die je op je neemt te onthouden. Op een van de daarop volgende redactievergaderingen vertelt Mirjam aan mij dat zij een eigen praktijk heeft. Zij begeleidt mensen op het gebied van gezondheid, loopbaan en persoonlijke ontwikkeling die zich in de breedste zin van het woord willen ontwikkelen, maar in deze ontwikkeling tegen vragen of bepaalde belemmeringen aanlopen. Zij doet dit onder andere met behulp van Touch for Health. Dit zei mij niks, en zo werd mijn interesse om hier een artikel “wonen en werken in de wijk” over te schijven gewekt.

De start
Mirjam vertelt mij enthousiast over het feit dat haar bedrijf Touch2be is ontstaan uit haar eigen drijfveren en levenservaringen op zowel persoonlijk als professioneel vlak.
“Elke keer als ik tegen dingen aanliep op één aspect in mijn leven, merkte ik de enorme impact op mijn hele functioneren. Iedere keer opnieuw een uitnodiging om nieuwe talenten aan te boren, niet meer in dezelfde valkuilen te stappen en dingen écht anders te gaan doen. Zo zijn er mooie nieuwe deuren voor me opengegaan die ik zelf niet zo snel had kunnen bedenken”. Mirjam heeft in het verleden gewerkt bij bedrijven die biologische en homeopathische producten vervaardigen. Zij was mentor/studiekeuzebegeleider op de hogeschool en momenteel is zij coördinator op een opleidingsinstituut waar men zich richt op persoonlijke ontwikkeling aan de hand van kunst. Zij heeft diverse opleidingen en veel werkervaring opgedaan op drie deelgebieden; gezondheid, persoonlijke ontwikkeling en loopbaan. Steeds koos zij er voor om werkzaam te zijn in 1 van deze deelgebieden, maar uiteindelijk kwam zij tot de conclusie dat alle 3 deze werkgebieden niet onafhankelijk van elkaar staan. Zij besluit met dit inzicht aan de slag te gaan en de deelgebieden samen te brengen; dit leidt tot de oprichting van Touch2be. “Ieder mens wil gezond en vitaal zijn, wil zich ontwikkelen en kan in zijn werk zijn identiteit tot uiting brengen en zich ontplooien. Om hierbij de balans te houden tussen privé, werkambitie en tijd voor jezelf ten behoeve van je gezondheid, is een uitdagend spanningsveld.”

Begeleiding
Touch2be begeleidt mensen die in het dagelijks leven tegen bepaalde vragen of belemmeringen aanlopen in hun ontwikkeling en die op een holistische manier willen kijken naar hun klacht of vraag en daarbij hun levensessentie willen raken. Mirjam vertelt dat zij mensen begeleidt die bijvoorbeeld niet lekker in hun vel zitten. Mensen, die al langere tijd bepaalde gezondheidsklachten hebben of die hulp kunnen gebruiken bij het bepalen van hun (volgende) doel in het leven. Zij gaat samen met de cliënt op zoek naar de oorzaak van de klacht of het vraagstuk en ze werken samen naar een oplossing toe. Indien nodig en gewenst kan dit met Touch for Health/Kinesiologie.

Touch for Health/Kinesiologie
Omdat deze methodiek mij voor aanvang van het interview totaal onbekend was, laat Mirjam het mij ervaren. Wij gaan tegenover elkaar staan en zij houdt mijn onderarmen vast. Zij stelt me een paar eenvoudige vragen, waarvan enkele een positieve en enkele een negatieve reactie bij mij oproepen. Zij geeft dezelfde lichte druk, maar de mate waarin ik met mijn armen weerstand kan bieden is afhankelijk van het feit of ik positieve of negatieve gedachten heb na een vraag. Een klein voorbeeld en natuurlijk niet toegespitst op een vraag vanuit mij persoonlijk, maar wel heel goed te ervaren.
Mirjam legt uit dat Touch for Health een methode is waarbij de wijsheid van het lichaam het uitgangspunt is. Door middel van een aantal spiertesten wordt stress in de breedste zin van het woord opgespoord. Deze stress kan leiden tot onbalansen in het energiesysteem met allerlei mogelijke fysieke en emotionele klachten als gevolg.

Een kinesioloog is eigenlijk de elektriciën van het lichaam zegt Mirjam. Symptomen als pijn, ziekte en ongemak worden gezien als een onbalans of blokkade in de vitale energie of levenskracht van de mens. Mirjam doet verschillende spiertesten die gekoppeld zijn aan de energiebanen in ons lichaam. Deze energiebanen zijn verbonden met de diverse organen. Door deze spiertesten kan bepaald worden of en in welke energiebaan en/of organen er verstoringen optreden. Indien dit het geval is geeft dat in gesprek inzicht in het ontstaan van de klachten en de onderliggende stressfactoren en kan met elkaar fysiek worden gewerkt aan een effectieve aanpak om de balans te herstellen. De methode kan zo ondersteuning bieden bij het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Touch for Health wordt vanuit diverse aanvullende zorgverzekeringen (deels) vergoed.

Uniek behandeltraject
Natuurlijk stel ik de vraag hoelang een geheel traject duurt. Mirjam geeft aan dat dit per cliënt verschilt. Zij neemt de klacht, vraag van de cliënt als uitgangspunt en bekijkt dan samen met de client en of zijn de ouders, wat de meest effectieve begeleidingsmethode kan zijn. Ieder mens is uniek en ieder behandelplan is dan dus ook uniek. Sommige mensen ervaren na een of twee sessies al een vooruitgang, andere na vier sessies en sommige komen eens in de twee maanden als een soort APK of onderhoudsbeurt voor het lichaam. De cliënten van Touch2be zijn ook zo divers; van kinderen met dyslexie of concentratie problemen, tot volwassenen met een allergie, een burn-out of mensen die loopbaanbegeleiding willen.

Praktijk in Vleuterweide
Tot slot ben ik nieuwsgierig of Mirjam alle vraagstukken die in haar praktijk spelen voldoende los kan laten, gezien het feit dat zij een praktijk aan huis heeft. Mirjam geeft aan dat de praktijkruimte apart is binnen haar woning, een mooie bijkomstigheid van het prettige huis waarin zij in Vleuterweide, in de deelwijk de Rietvelden woont. Zij vindt het mooi om ook als ondernemer de wijk iets te kunnen bieden. Een van de redenen waarom zij voor Vleuterweide heeft gekozen is omdat het een nieuwe wijk is. “Het is leuk dat het van niets iets moet worden”. Alle inwoners kunnen met elkaar de wijk bouwen en vormen. Dit is iets wat je niet vindt als je in een bestaande wijk gaat wonen. “In deze wijk zit veel potentie en ik houd ervan eruit te halen wat erin zit!”

Petra de Graaf, redactielid WijKrant

Scroll naar boven