Amadeus Lyceum

Algemene Informatie

Midden in de wijk Vleuterweide staat sinds enkele jaren een groot, nieuw gebouw. Het is het begin van het wijkdeel “het Centrum”. In dat gebouw zit het Amadeus Lyceum, een school voor VMBO-TL, HAVO en VWO. Het Amadeus Lyceum is niet zomaar voorgezet onderwijs zoals de meesten van ons dat genoten hebben, het is Cultuur Gebaseerd Onderwijs. De kinderen krijgen niet klassikaal les, maar krijgen per blokuur (ongeveer 1,5 uur) eerst instructie, waarna ze in groepjes aan de slag gaan. Dit gebeurt voornamelijk met een laptop. Ze maken geen gebruik van boeken. Huiswerk is er nauwelijks. Omdat ze per dag langer op school zitten is dit ingebouwd in de uren.

Cultuur
Het onderdeel cultuur komt in alle onderdelen van het onderwijs terug. Maar, er moeten ook woordjes geleerd worden en wiskunde is ook van de partij. Naast de binnentuin van de school ligt het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK). Dat is voor de school een groot voordeel. Zij kunnen namelijk gebruik maken van de zalen die het UCK biedt en het UCK kan ondersteu¬nen bij projecten of korte cursussen geven die in het onderwijsprogramma worden ingepast. Het stuk cultuur komt ook naar voren in de hoeveelheid aan vormen die het Amadeus Lyceum biedt om creativiteit te kunnen uiten.

Kernwaarden
Het Amadeus Lyceum kent vier kern-waarden die in de manier van lesgeven naar voren komen. De kinderen moeten zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun planning en werkzaamheden. Dit gaat natuurlijk niet altijd even gemakke¬lijk, daarom worden de kinderen onder-steund door een mentor, die ze daarbij helpt. De kinderen en de docenten gaan op een respectvolle, open manier met elkaar om.

Tot zover het plaatje vanuit de boekjes….
En dan moetje als ouders, samen met je kind, zelf gaan kiezen. Die fase hebben wij vorig jaar gehad en onze zoon zit momenteel op het Amadeus Lyceum. De eerste keer dat je het boekje leest en de informatiemiddag bijwoont, heb je als ouder van de ‘oude stempel’ toch wel twijfels. “Is het wel een goede keuze? Kan hij de vrijheid wel aan? Hoe zit het met het ouderwetse stampwerk?” Nu, bijna een jaar verder is het ons, als ouders, heel erg meegevallen en zijn wij positief. Natuurlijk, onze zoon is heel creatief, heeft een goed stel hersens en kan goed zelfstandig werken. Dat maakt het geheel wat gemakkelijker, maarzeker weten doe je het aan het begin nooit. Creativiteit voert de boventoon, maar er moeten ook gewoon toetsen (proefwerken) gemaakt worden en deze worden ook gewoon beoordeeld. Het woordjes, vervoegingen en zinnetjes leren in een vreemde taal (in ons geval Frans) gaat ook gewoon door. Mocht een taak niet afzijn, dan is er wel huiswerk; de planning die van te voren afgesproken is, moet wel gehaald wor¬den. Het ligt echter meer bij het kind om zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen en te zorgen dat het af komt. De creativiteit zit met name in de toevoegingen. Een filmpje maken over koken, maar dan in het Engels. Het beschrijven van je kamer, maar dan in het Frans. Met natuur- en wiskunde wordt gestoeid met licht en spiegels: hoe kun je jezelf zo vaak mogelijk zien? Maar ook, hoe laat je een auto met vierkante wielen rijden? Doordat ze in groepjes zitten en er zelf mee aan de slag moeten, blijft het resultaat beter hangen en blijven ze creatief. Wat wij als nadeel zien, is dat niet altijd even duidelijk is wat de hoogte van de cijfers is, omdat het in V(oldoende), G(oed), O(nvoldoende) gemeten wordt.
Kortom, voor ons en voor onze zoon is het Amadeus Lyceum een goede keus, maar dat is voor elk kind weer anders en het wordt er niet gemakkelijker op, met zoveel scholen om uit te kiezen…

Door Marleen de Graeve, redactielid Wijkrant Vleuterweide ([email protected])

Reacties

comments

Contact opnemen met dit bedrijf

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Is dit uw bedrijf?

Je kan op makkelijke wijze je bedrijf claimen. Op deze manier kan je zelf de gegevens beheren/aanpassen. Nadat de claim gecontroleerd is zal je een account toegestuurd krijgen. Met deze account kun je inloggen om vervolgens je bedrijf te beheren.

Bedrijf claimen

  • Het E-mailadres waarop gebruikers contact kunnen opnemen met uw bedrijf.
  • Het adres van uw bedrijf.
  • Het telefoonnummer van uw bedrijf.
  • De website Url van uw bedrijf.
  • Toegestane bestandstypen: jpg, png, gif.
  • Uw login naam.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Amadeus Lyceum” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *